Intervju

Intervju: Nikola Ćosović trener KK Antivari

izvor ; Reprezentacija.me / foto ; privatna arhiva | 26:07:2017 | 07:27:03


Trener Nikola Ćosović govorio je za portal Reprezentacija.me o specifičnostima kada je u pitanju rad sa djevojčicama, proteklom Evropskom prvenstvu za košarkašice ali i budućnosti crnogorske ženske košarkaške scene.

Na pitanje da li je teško voditi ženski košarkaški tim, Ćosović je odgovorio da nema nikakvih problema.

“Nije teško voditi klub u kojem imamo i djevojčice pored dječaka, nema tu neke posebne razlike. Razlika je samo u pristupu jer sa djevojčicama morate voditi računa o mnogo više segmenata u odnosu na dječake. Potpuno drugačiji pristup. Ipak su one princeze koje su izabrale košarkašku loptu. Mislim da je privilegija raditi u ženskoj košarci a posebno kad imate košarkašice kao što su moje.” – započeo je Ćosović.

Finansije nisu olakšavajuća okolnost, blago rečeno.

“Izuzetno je teško po pitanju finansija. Pokušavamo da od članarina (donacija), a koje nisu redovne zbog cjelokupne materijalne situacije u društvu, platimo sve: zakup sale u kojoj treniramo i igramo, utakmice, prevoz na utakmicu, kupimo sportske rekvizite i pokrijemo sve ostale troškove, kako redovne tako i vanredne. Novac koji nas je sledovao kao prvake Crne Gore za ovih tri godine nismo dobili. Boli po malo to što niko neće da pomogne ove sjajne cure, a jedini smo ženski košarkaški kolektiv u gradu košarke, koji pritom ima odlične rezultate, tri reprezentativke Crne Gore i puno osvojenih inostranih i domaćih trofeja i priznanja. No nastavićemo dalje da radimo i borimo se pa dokle izdržimo.” – iskren je trener Antivarija.

Ipak, optimizma ne nedostaje kada je u pitanju budućnost ženske košarke u našoj državi.

“Mislim da ženska košarka u Crnoj Gori može i hoće biti u vrhu. Imamo puno talentovanih košarkašica kojima treba pružiti sve uslove za nesmetan rad i napredovanje, kvalitetna domaća i inostrana takmičenja sa planom na duže staze.Svakako sam mišljenja da će sve u budućnosti biti bolje, jer imamo dosta prostora za napredovanje ovih talentovanih i mladih košarkašica.”

Osvrnuli smo se i na proteklo Evropsko prvenstvo na kojem smo, ruku na srce, očekivali nešto kvalitetniji nastup naših košarkašica.
Ipak, Ćosović ima razumijevanja za nešto slabije partije.

“Što se tiče nastupa seniorki nisam razočaran, a volio bih svakako da je bilo bolje. Bio sam u prilici raditi, stvarno, u ženskoj juniorskoj reprezentaciji Crne Gore pa su mi neke stvari malo bliže. Jednostavno, nekad neke stvari ne idu kako to selektor i tim pripreme. Imali smo i problema sa povredama od početka priprema. To je dobar tim sa puno dobrih košarkašica, spoj mladosti i iskustva , koji će nas sigurno u budućnosti još mnogo puta obradovati svojim uspjesima. Imao sam tu čast da sam sa dosta njih i radio u juniorskoj reprezentaciji. Prirodno je i da će doći do smjene generacija, mi u klubovima treba da radimo i pripremamo naše košarkašice, buduće reprezentativke, da budu dostojne zamjene ovih naših sadašnjih reprezentativki. To je primarni cilj svih nas koji smo u ženskoj košarci.” – kazao je Ćosović.

Zanimalo nas je i to da li postoje ideje o potencijalnom formiranju seniorskog sastava ŽKK Antivari koji bi zarpijetio suverenoj vladavini ŽKK Budućnost.

“Imali smo u planu formiranje i seniorskog sastava sa našim curama iz kluba. Nismo to još uvijek isključili kao opciju. No, to je ipak ozbiljna priča i bez nekog jačeg sponzora ili podrške grada, mnogo je teško to sve sprovesti samostalno. Ženski košarkaški klub Budućnost je brend crnogorske ženske košarke, teško im se neko može primaći organizaciono i igrački. Želim im puno uspjeha u nastupajućoj sezoni i svakako ću navijati za njih jer tamo igra, meni posebno draga igračica, Božica Mujović.”

Obzirom na to da u Crnoj Gori nije rijetka praksa da se osvajanje trofeja stavlja u prvi plan, a individualni napredak pojedinca kao košarkaša (i čovjeka uopšte) često zanemaruje, pitali smo trenera Ćosovića kako on gleda na poremećaje u prioritetima.

“Praksa stavljanja (osvajanja) trofeja u prvi plan u odnosu na stvaranje igrača je svugdje zastupljena. To nam je nekako nametnuto. No, trofeji se brzo zaborave a igrači se pamte i duže su prisutni. Vrlo je teško uskladiti obije stvari: osvajati trofeje i stvarati igrače. No, mislim da smo mi ipak to nekako uspjeli, a kako, stvarno je teško za objasniti. Tri godine zaredom smo prvaci Crne Gore, imamo tri reprezentativke izuzetno nadarene i perspektivne igračice: Milicu Matić, Mariju Leković i Zoranu Radonjić. Za neke će se tek čuti u budućnosti. Ranije i ne tako davno, bilo je puno uspjeha. Reprezentativka, sada već odlična igračica i ličnost broj jedan našeg kluba, Jelena Nikpaljević. Tako da uspjesi i stvaranje igrača mogu ići uporedo.”

Kada se sve svede, Nikola Ćosović ne sumnja u budućnost ženske košarke u Crnoj Gori.

“Budućnost ženske košarke u Crnoj Gori nije sporna. Imamo dobre baze, puno talentovanih mladih igračica a konstantan je rast i interesovanje djevojčica za igru pod obručima. Radovaćemo se svi mnogim uspjesima naših košarkašica u budućnosti, siguran sam.” – uz mnogo optimizma zaključuje on.