Intervju

Mornar na četiri fronta

by Milan Vujović | 17:08:2017 | 21:13:17


Barani nestrpljivo očekuju novu košarkašku sezonu, sezonske karte od 1. septembra

U kvalifikacijama za LŠ teže protiv Rusa nego Italijana. – Ros zbog ženidbe produžio boravak u Americi. – Senzori i u dvorani “Topolica

Đorđije Đoko Pavićević čini sve da Mornar, u organizacionom smislu, besprekorno dočeka novu sezonu u kojoj će se Barani nadmetati na četiri fronta: u kvalifikacijama i, eventualno, grupnoj fazi Lige šampiona, u ABA ligi i u domaćem kupu i prvenstvu. Otkako je prepustio mjesto šefa stručnog štaba svom starijem bratu Mihailu, relaksiraniji je i ima više vremena da se bavi organizacionim pitanjima.

- Ovo je jedna od najboljih turističkih sezona u Baru u poslednjih nekoliko godina, hoteli su prebukirani i nismo uspjeli da smjestimo sve učenike Super kupa ABA lige u isti hotel. Biće smješteni u više hotela, ali imaće svi vrhunske uslove za boravak u Baru. Željeli smo da Super kup bude i svojesvrsno cjelodnevno druženje ABA ligaša, ali nadam se da ćemo u tom nastojanju uspjeti u naredne dvije godine, pošto ćemo biti domaćini Super kupa i u naredna dva septembra – kaže na početku razgovora Pavićević.


U Baru će u Super kupu, od 20. do 23. septembra, učestvovati najbolje plasirane ekipe iz ovogodišnjeg šampionata ABA lige, izuzev Crvene zvezde koju će zamijeniti FMP. Dakle, igraće Cedevita, Partizan, Budućnost, Igokea, Cibona, Mega Leks, Mornar i FMP umjesto Zvezde.

Inače, košarkaši Mornara od 7. avgusta marljivo vježbaju pod komandnom palicom terenera Mihaila Pavićevića. Iskusni trener radi sa novajlijama Amerikancima Nidamom i Šepardom, Lukovićem i Mićovićem, kao i strosjediocima Bakićem, Mijovićem, Mugošom, Vujoševićem i Ćalićem. Peti novajlija Vranješ je sa seniorskom reprezentacijom na pripremama za Evropsko prvenstvo, a već sjutra ekipi bi trebalo da se pridruže, takođe reprezentativci, Pavić i Hadžibegović koji su sa svojom selekcijom bili u Kini, a treći Amerikanac Ros, koji je dobio pruduženi boravak u Americi zbog ženidbe, stiže 21. avgusta.

- Napravili smo dobru ekipu. Ne bismo željeli da nam se više ponovi prošlogodišnja sezona kad smo dva kola prije kraja ABA lige, neočekivano, zbog dva poraza od Zadra, postali glavni kandidati za ispadanje. Ako se po jutru dan poznaje, onda su Amerikanci pravo pojačanje. Šepard će ojačati naše centarske pozicije, a Nidam će biti produžena ruka trenera na terenu, dakle, lider, prava “jedinica”. Vjerujem da će na njihovom nivou biti i Ros. O Lukoviću i Mićoviću ne treba trošiti riječi, konačno ćemo pod koševima, računajući i Vujoševića, biti makar ravnopravni sa ostalim ekipama. Iskusni Vranješ bi trebalo da svojom “mekom” rukom nastavi da rešeta protivničke koševe. Mnogi nas pitaju kako to da je Luković iz Beograda došao u Bar, jer do sada su svi košarkaški putevi vodili obrnutim smjerom. Pa, naša najbolja reklama jesu igrači koji su minulih godina igrali u Mornaru, oni najbolje znaju kako je u Baru, kakva je atmosfera i kakav je odnos kluba i njegovih čelnika prema prvotimcima.

Mlađi Pavićević nije imao dilemu ko će ga naslijediti za kormilom stručnog štaba.

- Mihailo je i prošle godine vodio 99 odsto treninga, on je za koplje iznad ostalih u stručnom štabu u trenerskom smislu, svaka čast ostalim vrhunskim trenerima, ali moj brat je pravo rješenje za ekipu Mornara. Nas dvojica smo se, zapravo, samo rotirali, on ide ispred klupe, ja na klupu, kao njegov savjetnik – objašnjava Đorđije Pavićević.


Po njegovim riječima Mornar će imati težak put do grupne faze Lige šampiona.

- Mislim da će nam teže biti u drugom kolu (u prvom je Mornar slobodan), nego u eventualnom trećem sa italijanskim Orlandinom. U drugom se sastajemo sa pobjednikom meča Keravnos (Kipar) : Avtodor (Rusija). Rusi su favoriti protiv Kiprana i ako budemo igrali s njima bićemo hendikepirani, jer se prvi meč igra u Rusiji. Očekuje nas dugo putovanje do Moskve, pa do Rostova, i onda povratak u Bar. Dakle, imaćemo jedno naporno putovanje više od Rusa do revanša. Ali, ima još vremena do tog duela, vidjećemo kako ćemo uskladiti i naše obaveze u Super kupu ABA lige sa kvalifikacijama za Ligu šampiona, jer se neki termini gotovo poklapaju – ističe Pavićević.


Glavni čovjek Mornara, koji vuče sve konce u klubu, kaže da ovih dana ne može da prođe barskim ulicama, a da ga neko ne zapita kada će biti puštene u prodaju sezonske karte.

- Besumnje, naši sjajni navijači ponovo će praviti brazilsku atmosferru u dvorani “Topolica”, po kojoj su već postali poznati u Regionu. Prema interesovanju, vjerujem da će 80 odsto dvorane popuniti gledaoci sa sezonskim kartama. Očekujem da će biti puštene u prodaju oko 1. septembra. Prioritet će imati oni gledaoci koji su i prošle sezone imali sezonske karte i koji mogu da nastave, ako žele, da sjede na svojim mjestima – veli Pavićević i dodaje da će poput NBA dvorana i “Topolica” biti opremljena senzorima koji će registrovati svakog navijača koji uđe u dvoranu, pa će svi biti u prilici da znaju koliko tačno gledalaca prati utakmice Mornara.