Reportaže

Supermoderna streljana u Baru stjecište vrhunskih sportista

by Ilija Kovacevic | 07:03:2016 | 13:36:43


U krugu kasarne “Pero Ćetković” u Baru od kraja marta 2013 godine funkcioniše nova streljana, prva u Crnoj Gori nakon 34 godine, i prva u zatvorenom prostoru.
Ovaj sportski objekat, jedan je od najmodernijih toga tipa ne samo u  regionu, a realizovan je u saradnji Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore, Opštine Bar i Streljačkog kluba “Mornar” iz Bara.     
                                                                                                                         
Alfa i omega ovog sportskog objekta je naš sugrađanin, direktor SK “Mornar” Željko Todorović, koji je skoro tri decenije u ovom sportu, odnosno 27 godina.

Ekipa našeg portala ga je posjetila u svom drugom ili prvom domu gdje kako kaže on i njegovi saradnici rade od jutra do mraka. Upravo danas (ponedjeljak) je ispratio goste iz sportske škole iz Singapura koji su proteklih nedjelju dana boravili u Baru i to drugu godinu zaredom. Prethodinih sedam dana je ugostio 16 strijelaca kao i dva trenera iz ove zemlje, te trenera iz Danske Klausa Kristensena koji je njegov kolega i prijatelj, ujedno i predavač na svjetskoj streljačkoj Akademiji. Kakav je uspjeh bio dovesti prijatelje iz Singapura i koliko cijene sport, govori i podatak da u toj zemlji izuzetno mnogo novca izdavajuju za sport, naročito streljaštvo. Gosti iz Singapura ističu vrhunske uslove u Baru, kao i veliku pažnju i gostoprimstvo domaćina

- Već ovog mjeseca je najavljen dolazak strijelaca iz Mađarske i Španije, u aprilu stižu Francuzi, Srbi i Turci i tako do kraja godine.kaže Todorović.

Veliko znanje, iskustvo, uz posvećenost ovom sportu su dobitna kombinacija, ističe Željko. Dvadeset godina je predavač na svjetskoj streljačkoj Akademiji za obrazovanje trenera, a već sedam godina je i direktor te Akademije. Deset godina je bio selektor Danske, četiri selektor i direktor Francuske reprezentacije, a po tri godine Italije i Finske.


Svakako da naš grad i država mogu da se podiče da je ovaj čovjek počev od Olimpijade u Barseloni 1992. godine sedam puta za redom bio učesnik najvećeg sportskog samita svijeta, a smiješi mu se i osmi put put ovog ljeta, odnosno u Riju.

Ekskluzivno za na portal otkriva da je do kraja prošle godine bio selektor Finske reprezentacije, a od 1. januara ove godine je u taboru Turske repezentacije. Ugovor ima do kraja Olimpijade, a radi sa dvojicom olimpijaca iz te zemlje, uz pomoć ličnog asistenta Marka Sokića koji je i potpisnik ugovora sa selekcijom Turske. Todorović ističe da se rad u novoj sredini već uveliko počeo vraćati kroz rezultate. Član olimpijskog tima Turske Jusuf Dikec je krajem februara postao Evropski šampion u Đeru, dok su krajem januara u Minhenu imali generalnu provjeru i to uspješnu pred prvo veliko takmičenje. Uz to, kaže Todorović pripala mu je vrhunska čast da radi od oktobra prošle godine i sa Jasnom Šekarić, možda i najboljim strijelcem svih vremena ne samo u regionu, sa kojom će takođe pokušati da obezbijedi učešće u Riju narednog ljeta.


Sa ponosom ističe da su  u Baru još 2010 godine počeli sa edukativnim programom Svjetske streljačke federacije, odnosno jedini u svijetu sa regionalnim obrazovanjem kada je ovaj sport u pitanju. Kakav je to odjek imalo govori i podatak da su do sada odradili 25 edukativnih programa od Japana, Čilea, do Finske i Južno Afričke republike. Definitivno naš grad je pionir u ovome.

Sve to je rezultiralo da smo prije dvije godine, kaže Todorović postali drugi (poslije Finske) akreditovani Edukativni centar Svjetske streljačke federacije. Pije dvije godine je kompletan edukativni program organizovan u Baru, a tako će biti i u 2016. godini. Zaista imamo sjajnu internacionalnu saradnju sa svjetskim vodećim Federacijama koji koriste usluge za pripreme.                                                                                                                             
Kada konkretno govori o grandioznom objektu u krugu barske kasarne s ponosom ističe da su prednost mete od 10, 25 i 50 metara.  Posjeduju 10 elektronskih meta, 28 mehaničkih za 10-to metarske, 10 mjesta za 25 metara, 7 mjesta za 50 metara, tako da definitivno ovaj objekat obavlja svoju svru uveliko.


Sa ne manjim žarom se radi i u matičnom SK Mornar, podlači Todorović. Ove godine im je u planu da organizuju 7 Kup prvenstava Crne Gore, a biće i domaćini Prvenstva Crne Gore u junu mjesecu. Kada je o SK Mornar riječ, prva vedeta kluba je 19-to godišnja Ksenija Todorović. Prošle godine je šest puta obarala rekorde Crne Gore, pobjednik je u generalnom plasmanu Kupa, finalu Kupa i državni šampion. U klubu je aktivno 20-tak takmičara. Seniorska muška ekipa (pištolj) je vicešampion Crne Gore, dame (pištolj) su šampionke zemlje kao i u disciplini vazdušna puška. Pored toga članovi ovog kluba su vlasnici tri rekorda u kadetskoj konkurenciji, dok su juniori šampioni zemlje u disciplini pištolj.


Sve to nebi mogli postići i bez kvalitenog trenerskog kadra. U klubu radi pet sertifikovanih trenera od strane streljačke Svjetske federacije. Pored Željka Todorovića, tu su ; Marko Sokić, Lazar Macanović, Slobodan Mlađenović i Jasminka Todorović.